10 Mayıs 2010 Pazartesi

HAFTA SONU GEZİMİZ ve ASKER BALIKLARI

Hafta sonu oldukça güzel yerler gezdik.Sabah 7:30 da başlayan geziimiz akşam 23:00 da eve gelmemizle bitti..Bir çok türbe ziyareti gerçekleştirdik. Bütün resimler aşağıda mevcut iyi seyirler…
İlk olarak Çamlıdere’ye Dağ evlerini gezmeye gittik.Heryer yeşil ve harikaydı…burada ŞEYH ALİ DEMERKANDİ türbesini gezdik..


















Oradan ayrıldıktan sonra yol kenarındaki piknik alanın da kahvaltımızı yaptık.
Kahvaltıdan sonra Çankırının Atkaracalar ilçesindekii türbeleri gezdik…













Bu gezideki en ilgimizi çeken şey asker balıklar oldu.Bu balıkların bir hikayesi varmış İşte o hikaye;
Atkaracalar’ın Ilıpınar Köyü’nde asker balıkları bulunmaktadır. Balıkların bulunduğu havuz iki kısımdan oluşmakta ve bu havuzda iki çeşit balık bulunmaktadır. Bunların bir kısmı siyah, bir kısmı da yeşil renktedir. Yeşil renktekiler daha diptedir ve bunlar asla birbirine karışmaz.

Balıkların nerden geldiği bilinmemektedir. Ancak 600- 700 sene öncesine dayandığı tahmin ediliyor. Su ürünleri mühendisleri yaptıkları araştırmalar sonunda suyun 400 mderinlikten gelip, çeşitli topraklara karışarak buraya geldiğini söylemektedirler.

(Balıkların üstündeki beyaz yerlere dikkat)




Çanakkale Harbi dokuz buçuk sene sürmüş ve savaş döneminde burada dokuz balık kalmıştır. 1974 Kıbrıs Harbi’nde de balık sayısında gözle görülür şekilde azalma olmuştur. Harp 3,5 ay sürmüş ve 3,5 ay sonra balıklar yaralı olarak dönmüşlerdir.

Bu havuzun suyu özeldir. Sedef ve mantar hastalığına, el ve kol ağrılarına iyi gelmekte, saçlara parlaklık kazandırmaktadır.

Atkaracalar’a tayini çıkan bir memur altı aylık balıkları tutmak istemiş. Ona balıkların kutsal olduğu ve tutulmaması gerektiği söylenmesine rağmen o dinlememiş. Birkaç balık tutarak evine gitmiş. Anlatılanlara göre akşama eşi balıkları kızartmaya çalışmış, ancak balıklar tavadan kaybolmuş. Balıkları tutan kişi aynı gece vefat etmiş. Eşinin vefatından sonra hanımı yirmi sene boyunca Atkaracalar’a gelip kurban kesmiş.

Köylülerin anlattığına göre buradaki balıklar ne çoğalır ne de azalırmış. Yıl içerisinde bir iki tane balık ölümü gerçekleşirmiş. Ölen balıkları kedi ve köpekler asla yemezler. Bu balıklar gölün yakınlarında bir yere gömülür.





Daha sonra Atkaracalar ilçesindeki HACI HAMZA SULTAN hazretlerinin de türbesini ziyaret edip ormandaki piknik alanına gittik. Her yer yeşil ve kocaman ağaçlar vardı…




Çok güzel piknik oldu.Yine mangal yine mangal…

Tabi mangaldan sonra ne yapmak gerek banyo bizde orada bulunan kaplıcaya gittik tabi buda çok güzel oldu. Akşam yola çıkıp eve döndük ve çok harika bir gezi oldu.

Bu gezi için ARİF Abi VE MELEHAT Ablacığıma teşekkür ediyorum….
Tabii Gezi boyunca annesini ve babasını üzmeyen oğluşuma da teşekkür ediyorum.Kuzuşummmm…….

1 yorum: