25 Ağustos 2013 Pazar

BAYATLAMAYAN POĞAÇA

IMG_1838

Çektiğim fotoğraflara göz atarken gördüm bu poğaçaları. Tarifi yazmışım resmi çekmişim ama yayınlamamışım.
Tarifi nereden aldığımı dahi unutmuşum bile ama tadının gayet güzel olduğunu hatırlıyorum :) Bu malzemelerden baya çok çıkıyor. Fazlasını derin dondurucuya atabilirsiniz aniden gelen misafirlere güzel bir lezzet. Şimdi geçelim tarifimize:

MALZEMELER:

1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 su bardağı ılık süt
1 paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 çimdik şeker
2 yumurta akı (sarılar üstlerine sürülecek)
alabildiğince un

İçi İçin;
peynir
maydanoz

YAPILIŞI:

1- Yoğurma kabımıza ılık süt, şeker ve mayayı alıp maya eriyene kadar karıştırıyoruz.

2- Eriyen mayanın üzerine diğer sıvı malzemeleri de ekleyip karıştırıyoruz.

3- Tüm sıvı malzemelerin üzerine unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmaya ama yumuşak bir hamur elde ediyoruz.

4- Hamuru yaklaşık 40-45 dakika mayalandırmaya bırakıyoruz.

5- Hamur mayalanırken peynirimizin içine maydanozlarımızı incecik kıyıyoruz.

6- Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp elimizde açıyoruz ve içine peynirli harcımızdan koyup yuvarlıyoruz.

7- Fırın tepsisine dizdiğimiz poğaçalarımızın üzerine yumurta sarılarını sürüp susam veya çörek otu serpiştirip 15 dakika da tepside mayalandırıyoruz.

8- önceden ısıttığımız 210-220 derecede ki fırınımıza veriyoruz ve üzerleri nar gibi olana kadar pişiriyoruz.

PÜF NOKTASI:
Hamurunuzun güzel mayalanması için hamuru mutlaka yumuşak yoğurun. Çok sert olan hamurlar çok fazla mayalanmaz.
Özellikle yaş maya daha fazla mayalanır.
Tepsiye hamrumuzu dizdikten sonra tepside de mayalandırın ki poğaçalarınız daha puf puf olsun.
Mayalı hamurları pişirirken fırını önceden ısıtın ve derecesini yüksek tutun. :)

Diğer mayalı tariflerim için buraya tık tık...
FACEBOOK sayfamı da ziyaret edebilirsiniz.

MUTLU PAZARLAR...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder